Kenapa Database Penting?

Kenapa Database Penting?

Hi… Hello… How are you? Did you hear me? I’m speaking here. You know what? It’s have been for almost 3 months I’m working at home after my improper resignation. After resigning… Ok ok saya dengar. Bahasa Melayu please. Sebab blog ni...
Susah Sangat ke Buat Pilihan?

Susah Sangat ke Buat Pilihan?

Dalam pasaran sekarang, prospek dah ada banyak pilihan. Sehinggakan prospek sendiri merasa susah nak buat pilihan yang terbaik untuk mereka. Disebabkan pilihan yang terlampau banyak, prospek pening nak pilih, prospek confuse, prospek serba salah, prospek menjadi takut...
Game Plan for Marketing

Game Plan for Marketing

What is your game plan for marketing? That is the first question that you might to think thoroughly before start selling either your own product or others. If you not plan it strategically, failure will come without your invitation. Betul atau salah kenyataan di...
Perlumbaan Si Tikus

Perlumbaan Si Tikus

Perlumbaan si tikus. Orang putih sebut “a rat race”. Kat ceruk mana sekalipun, culture ni memang wujud dan tak kan hilang ditelan awan. Sebabnya mudah, manusia sekarang berkejaran untuk mencapai kejayaan. Ada yang menang perlumbaan guna cara baik dan ada...
Nak Kerja Apa?

Nak Kerja Apa?

Nak Kerja Apa? Ini soalan yang sering ditanya oleh ibu bapa, saudara mara, kawan kawan, cikgu cikgu semasa saya masih berada di alam persekolahan. Nanti dah besar nak kerja apa? Nak jadi apa? Jawapan klise yang biasa dijawab oleh saya dan rakan sebaya. Nak jadi...
Masih Berfikir

Masih Berfikir

Dah masuk bulan Mei, tetapi saya masih lagi berfikir. Fikir dan fikir dan fikir dan fikir… Malah, blog Shaiful dot com ini pun saya belum putuskan nak tulis pasal apa. Topik apa. Niche apa. Sekejap nak tulis pasal kerjaya, sekejap nak tulis pasal buat duit....
Pergi Main Jauh-Jauh

Pergi Main Jauh-Jauh

Kepada tuan puan, encik cik, tan sri puan sri, dato’ datin, yang tercampak sampai ke blog ini. Selamat datang diucapkan. Kalau tak suka dengan konten dalam blog ini. Sila pergi main jauh-jauh. Sebab, saya menulis kat sini mengikut akal fikiran seorang alien dan...